top of page
Yazarın fotoğrafıEray Beceren

Agusto Boal Yaklaşımı ile “Sosyal Zekâ”

Anahtar Eğitim – İlişkilerde Ustalık Atölyesinden

Sosyal Zeka çok kısaca “Kişinin diğer kişi/kişileri tanıması, anlaması ve onlar ile ilişkilerini yönetebilmesidir.

Augusto Boal, eylemde bulunma iradesinin seyirciye devredilebileceği bir alternatif model oluşturan, “seyirci-oyuncu” terimini ortaya çıkaran tiyatro kuramcısı, yazar, yönetmen ve politikacıdır. Ezilenlerin Tiyatrosu, Paulo Freire’nin Ezilenlerin Pedagojisi kuramından yola çıkarak Augusto Boal’in oluşturduğu bir tiyatro kuramıdır.

Ezilenlerin Pedagojisi’de Freire;  * bir problemin tanımlanması,  * diyalog aracılığıyla yorumlanması  * olası çözümler denenmesini önerir. 

Bu süreçte öğreten-öğrenen karşıtlığının kırılması için eğitmenin, çözümü önceden bilen ve tüm tartışmayı da oraya yönlendiren biri konumunda olmaması gerekir. Boal de benzer şekilde, tiyatro çalışmalarında seyircileri seyirci-oyuncu olmaya kışkırtan, yanıtlar bulmalarını ve yanıtları sahne üstünde eylem halinde göstermelerini teşvik eden, koordinatör işlevi gören bir “joker”den bahseder.

Bu yöntem “Sosyal Zeka” konusunda yapılacak çalışmalarda yaratıcı drama atölyesi formatında etkin olarak kullanılabilir. Bu tür bir atölyede Boal’in geliştirdiği dört aşamadaki doğaçlamaların kullanılması ile “Sosyal Zeka” konusunun sosyal bilinç ve ilişki yönetimi alanlarında da farkındalık, yorumlama, uygulama sağlanacaktır.

22 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page