Necdet Turhan 1957 yılında Balıkesir’de doğdu, ilkokula polis memuru olan Babası Murat Turhan’ın tayini sebebiyle geldikleri Bursa’da başladı. Ortaokul sonrasında gündüzleri çalışıp gece öğrenimine devam eden Turhan, 23 yaşında kornea sorunları nedeniyle görme yeteneğini tümü ile kaybetti. “Gözlerimin artık görmediğine inanamıyordum, fakat yeni yaşamıma alışmak zor olmadı benim için. Her nedense kör olmanın başlangıcındaki ağır yük ezemedi beni… Pek farkında değildim o yükün. Yıllar sonra gittiğim Ankara Körler Rehabilitasyon Merkezi’nde görevli psikolog Sermin Turan şok dönemimin ne kadar sürdüğünü sordu, öyle bir dönem yaşamadım dedim, şaşırdı…” diyen Necdet Turhan, rehabilitasyon ardından 1988 yılında son sınıf derslerini dışarıdan vererek lise öğrenimini tamamlar. 1989 yılında ilk tercihini kazanarak üniversite yaşamına ODTÜ’de başlar. ODTÜ spor yaşamının da başlangıcı olur onun için. ODTÜ Dağcılık Kolu’nun antrenmanlarını ihmal etmez sorun yaşadığı ilk yıl, dağlara götürülmese de… Böylece katıldığı antrenmanlar sayesinde atletizimle tanışmış olur ve bir daha bırakmaz koşmayı. Dağları doğayı bırakmadığı gibi… Bir yandan spora asla ara vermeyen Turhan 1994 yılında cüppe giyer ve diplomasını alır. ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunudur artık ve şeref öğrencisi olduğu belirtilmektedir diplomasında… ODTÜ ile başlayan spor sürecini mezuniyeti sonrasında da sürdürür. Diğer yandan Bursa Nilüfer Belediyesi Personeli olarak çalışma yaşamına devam etmektedir. Necdet Turhan şu ana değin Asya, Avrupa, Amerika, Avusturalya ve Afrika’da hedeflediği toplam beş uluslararası maratonu dört saatin altında dereceler ile koşmuş ve Projesinin Dağlar etabı kapsamında Asya’da 5137 m. Ağrı, Afrika’da 5895 m. Kilimanjaro, Avrupa’da 3200 m. Teterousse Zirveleri’ne tırmanmış durumda… Bu aşamadan sonraki hedefleri olan Avusturalya ve Amerika Kıtalarındaki tırmanışlarını da tamamladı. Çalışmalarını “Engelimiz Bize engel Değil” diyerek sürdürüyor. Bu çok güzel başarı ve kararlılık hikayesinden sonra akla gelen soru şu : Belirlenen hedefe başarıyla ulaşabilmek için neler yapmak gerekir? En büyük rehber ve önderimiz “Mustafa Kemal Atatürk” Adnan Nur Baykal tarafından hazırlanan “Mustafa Kemal Atatürk’ün Liderlik Sırları” kitabı bu konuda yararlandığım kaynaklardan biri.
Yazar tarafından Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşadıkları, söyledikleri, yazdıkları ve ima ettiklerinden bazı dersler çıkartılmış. İşte size “Hedef Belirleme” ile ilgili ipuçları
Hedefi gözden kaçırdığımız anda, engelleri görmeye başlarsınız.
Hedeflerinize adım adım yaklaşmaya çalışın.
Bir kere karar verdikten sonra o şey kesinlikle olmalıdır.
Hedeflerinizi uzun düşünce ve hedeflerden sonra, gayet net bir biçimde tespit edin.
Hedeflerimizin, gözünüzde canlandırabileceğiniz bir şekilde olmalarına itina gösterin.
Hedefleriniz ölçülebilir, zamana bağımlı, iddialı fakat erişebilir olmalıdır.
Sadece sınırlı sayıda hedefe aynı anda ulaşabilirsiniz.
Hedefleri olmadan çalışanlar bir çok değişik yöne dağılırlar.
Yapacağınız her şeyi bir savaş yönetir gibi tasarlayın. hiçbir şeyi unutmayın.
Bir satranç oyuncusu gibi her gerçek olacağı önceden kestirin, şansı ondan sonra buna ekleyin.
Yanlış bir projeden düzgün bir şekilde çekilebilme, zafer kadar önemlidir.
Öz değerlendirmenize uygun doğru hedefler belirleyerek, ulaşmanız umuduyla, yeni yılının sizlere sağlık , başarı, mutluluk getirmesini dilerim…
Comentários