top of page
Yazarın fotoğrafıEray Beceren

Yöneticiler için “Duygusal Zeka Koçluğu”

Duygusal ve Sosyal Zeka becerilerin iş ve özel yaşamdaki önemi herkes tarafından kabullenilmektedir. Çeşitli seviyelerde konu ile ilgili eğitimler uygulanmaktadır. Eğitimlerin yanı sıra “Duygusal Zeka Koçluğu” çalışmaları özellikle konu ile bireysel gelişim çabalarına çok önemli katkılar sağlamaktadır. Genel olarak bu süreç aşağıdaki gibi ilerler.

Koçluk süreci

  1. DEĞERLENDİRME: Geliştirilmesi gereken performans alanlarının tanımlanması ve bu alanların niçin önemli olduğunun açıklanması. Mevcut durumun çeşitli değerlendirme araçları ile belirlenmesi.

  2. DUYGUSAL VE SOSYAL GELİŞİM: Gözlemlenen alanların ve Duygusal-Sosyal Zeka yetkinliklerinin spesifik örneklerle anlatılması.

  3. KİŞİSEL SORUMLULUK: Kişiye performansını hangi yollarla geliştirebileceği konusunda görüşünün sorulması ve alacakları kişisel sorumlulukların belirtilmesi.

  4. BİLİŞSEL YENİDEN YAPILANDIRMA: Kişinin kendini geliştireceği konularda bilişsel esasların belirlenmesi ve ortaya konması. Önyargıların alışkanlıkların gözden geçirilerek, gerekenlerin değiştirilebilmesi için neler yapılabileceğinin konuşulması.

  5. DAVRANIŞSAL YENİDEN YAPILANDIRMA: Bilişsel esaslar çerçevesinde amaçlanan davranış değişikliklerin gerçekleştirmek için pratiklerin yapılması, geri bildirimlerin paylaşılması.

Gelişim döngüsü belirli periyotlarda yapılacak görüşme değerlendirmeler ile devam eder. Bir sonraki adımda ne yapılacağı kararlaştırılır.

Duygusal Zeka Koçluğu ne sağlar?

  1. Kör noktalarınızı fark etmenizi,

  2. Öz değerlendirmenize uygun hedefler belirlemenizi,* Duygusal Deneyimlerinizin farkına varmanızı,

  3. Karar almanız konusunda yardımcı olur,

  4. Sorumluluk bilincinin gelişimini sağlar,

  5. Hedefleriniz doğrultusunda gelişiminizi sağlar.

6 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page