top of page
Yazarın fotoğrafıEray Beceren

Yöneticiler için Terzi Usulü Eğitim

Güncelleme tarihi: 23 Eyl 2023

"Terzi Usulü" tanımlaması çok yaygın kullanılan bir yaklaşım. Genellikle eğitim görüşmelerinde biz buna "hatta biz kumaşı da birlikte seçiyoruz" diye ilave ediyoruz. Yöneticiler, şirketlerinin kıymetlileri ve onların gelişimi için bir çok eğitim aldırılıyor. Hepsi birbirinden değerlidir mutlaka. Ancak bu tür durumlarda en sık duyulan sözler; buna ihtiyacım var mı, buna benzer konular daha önce almıştık, bizim seviyemiz için bu gerekli mi.. gibidir. Bu soruları netleştirmek her zaman için eğitime ilgiyi ve etkisini artıracaktır.

Duygusal Zekâ konusunda 23 yıldır çalışmanın verdiği alışkanlıkla genellikle eğitim konusu ne olursa olsun konuya "öz değerlendirme" ile başlamayı alışkanlık haline getirdik. Böyle başlayınca kurum tarafından belirlenen eğitim ihtiyacı anlam kazanıyor, kişi kendine etkili bir yol çizildiğini hissediyor. Öz değerlendirme konusunda çok değerli araçlar var. Biz özellikle yönetici eğitimlerinde "Harrison Assessments Yetenek Yönetimi Sistemi" aracını tercih ediyoruz. Bu aracı yönetici adayları, yönetici gelişim programlarında kullanırken şöyle bir yol takip ediliyor.

1. Aşama: Yönetici / yönetici adaylarının, HAYYS analizini online olarak doldurması.

2. Aşama: her birinin aşağıdaki konularda ayrı ayrı değerlendirilmesi ve geri bildirim verilmesi.

  • Liderlik Yetkinlikleri (Değişime Açık Dirayetli, Etki ve Tesir Etme

  • Harekete Geçirme, Liderlik Etme, Sonuç Odaklı, Sorun Çözme, Stratejik Düşünme, Yenilikçi, Öğrenme Becerisi, İletişim Kuran) Örnek Rapor Aşağıdadır.

  • İşbirliği ve Ekip Yetkinlikleri (Ortak Niyet, Dürüstlük ve Samimiyet, Kendini Sorumlu Tutabilme, Kendini Tanıma ve Diğer Kişileri Tanıma, Müzakere ve Sorun Çözme)

  • Duygusal Zekâ Yetkinlikleri (Kendini Tanıma, İç Motivasyon ve İç Yönetim, Sosyal Farkındalık ve Hizmet Odaklılık, İlişkilerde Liderlik)

  • Temel Davranışsal Yetkinlikler (Koçluk, Kurallara İhtiyaç Duymayan, Etkili Uygulatma, Özerkliği Yönetebilen, Çatışmayı Yönetebilen, Yenilikçi, Kişilerarası Etkileşim Becerileri, Muhakeme (stratejik), Müzakereci, Organizasyonel Uyum, İnsan Odaklı, Yönlendiren, Düzeltilmeye Açık, Kendi İşinde Çalışan, Kaçamak Davranışlara Tolerans)

3. Aşama: Grup raporlarının şirket yönetimi ile değerlendirilmesi. Eğitim, koçluk ve diğer ihtiyaçların kurum gelişim planına uygun olarak netleştirilmesi.

4. Aşama: Eğitim, koçluk ve diğer süreçlerin gerçekleştirilmesi.

5. Aşama: Gelişim süreci içerisinde takip ve değerlendirme.


193 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page