top of page

Boeing 727 Çarpışma Deneyi Uçuşu

Güncelleme tarihi: 6 Ağu 2021

Bu dönemde gündemin en önemli konularından biri de bir yıl gecikmeli gerçekleştirilen Tokyo 2020 Olimpiyatları. Olimpiyatlarda bazı müsabakaları daha detaylı izlemek istediğimden Eurosport kanallarının tamamını (9 kanal) izleyebileceğim bir platform ararken BluTV’de buldum çözümü. Sisteme abone olunca burada başka neler varmış diye incelemeye başladım. Belgesel bölümünde bir videoya rastladım ve hemen izlemeye başlayarak tamamladım. Adı: Curiosity - Plane Crush. Soluksuz izledim. Bilmediğim bir konuydu ve detayları merak ettim. Bu belgesel, havacılık sektörü ve uçak kazaları ile ilgiliydi. Bulduklarımı sizinle kısaca paylaşmak isterim. Bu paylaşımlarımda olabildiğince teknik konulara girmemeye çalışacağım ve o konuları uzmanlarımıza bırakıyorum.


Uluslararası bilim insanları, uzmanlar ve seçkin pilotlardan oluşan bir ekip, bir uçak kazasının mekaniğini, uçağın gövdesinin ve kabininin çarpışmaya dayanıklılığını ve ayrıca çarpışmaların insan vücudu üzerindeki etkisini gerçek zamanlı olarak incelemek için 27 Nisan 2012 günü Boeing 727 yolcu uçağı ile bir çalışma gerçekleştirdiler.


Bu çalışma için ABD’de yapılabilmesi için izin alınamadığından, Meksika ile koordinasyonlar yapılarak, gerekli izinler alınmış ve deneme bölgesinde gerekli hazırlık ve provalar gerçekleştirilmiştir. Hazırlıkların içinde uçaktan paraşütle atlama provalarına da yer verildi. Hazırlık ve provalar hava şartlarındaki değişimler ve takip uçağındaki arızalar nedeniyle zorluklarla geçti. Boeing 727 uçağının seçilmesinin en önemli nedenlerinden biri de günümüz yolcu uçaklarına benzerliğidir (yakıt deposu, kokpiti vs.).


Tarih : 27 Nisan 2012 Saat 10.00

Uçak Tipi : Boeing 727-200

Uçak Adı : Big Flo

Kapasitesi : 170 Yolcu Kapasiteli (Boş)

Kalkış Meydanı : Mexicali, General Rodolfo Sánchez Taboada Uluslararası Havalimanı

Düşme Bölgesi : Meksika, Laguno Salada Tuz Gölü


Proje Ekibi

Kaptan : Jim Bob Slocum (Deneyimli 727 Pilotu)

Test Pilotu : Dave Kennedy ve Chris Joachims

Uzaktan Kumanda Pilotu (Cessna’da) : Chip Shanle (ABD Deniz Kuvvetlerinden Emekli Pilot)

Uçuş Mühendisi : Jerry Dearie

Çarpışma Kuvvetleri Uzmanı : Dr. Tom Barth

Biyomekanik Mühendisi : Dr. Candy Bir (Wayne State Üniversitesi)

Havacılık Uzmanı : John Hansman (MIT)

Kaza Yeri Uzmanı : Anne Evans

Çarpışma Alanı Emniyet Ekip Lideri : David Jones

Arama Kurtarma Ekip Lideri : Joel Lambert

Uzaktan Kontrol Tasarımcısı : Marney Barnett

Düşmeden Sonra Uçağın Gövdesinin Büyük Kısmı

Uçak, Mexicali'deki General Rodolfo Sánchez Taboada Uluslararası Havalimanı'ndan 27 Nisan 2012 günü Saat 10.00’da havalandı ve hemen arkasından bir takip uçağı (Cessna) yerini aldı. Öncelikle iki uçak arasında koordinasyon gerçekleştirildi. Bu önemliydi, çünkü pilot uçaktan paraşütle atladıktan sonra düşüş anına kadar “Big Flo” uzaktan kumanda ile uçurulmaya devam edilecekti. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra uçaktan ilk olarak birinci grupta test pilotu ve uçuş mühendisi atlama uzmanlarının nezaretinde paraşütleri ile ayrıldılar. Daha sonra düşüş anından önce kaptan pilot kumandayı takip uçağındaki uzaktan kumandaya devrederek, paraşütle uçaktan ayrıldı. Uçak, araştırma amaçlı olarak test mankenleri, kameralar ve elektronik sistemler ile donatılmış ve baş üstü dolaplara yolcu çantaları yerleştirilmişti. Tüm uçuş süreci; Flight Data Recorder, yüksek kaliteli video ve fotoğraf kameraları, titreşim kaydedici cihazlar ile kayıt altına alındı. Düşüş sonrası yangın çıkmaması için tüm tedbirler alındı. Planlanan tüm kayıtlara eksiksiz olarak ulaşıldı. Test mankenleri farklı etkileri inceleyebilmek için emniyet kemerli, emniyet kemersiz, farklı oturma ve duruş şekillerinde yerleştirildi. Ayrıca yer ekibi ve takip uçağından uçuşun her aşaması kaydedildi.


Uçak saatte 140 mil hızla yere indi ve dakikada 1.500 fit alçaldı. Düşüş planlandığı şekilde gerçekleşti. Çarpmanın ardından Boeing 727 birkaç bölüme ayrıldı ve kokpit gövdeden ayrıldı. Motorların bir süre daha çalışması nedeniyle hemen itfaiye olaya müdahale etti. Su sıkılmasının ardından motorlar durdu.

Bu testin sonucunda bilim insanları ve havacılık uzmanları verileri çok detaylı olarak incelediler. Uçağın düşüş açısı, yolcuların duruşu, emniyet kemerinin etkileri, uçağın kablo tesisatı, panellerinin yolcu bölmesine çökmesi ve tahliyeyi olumsuz etkileyecek durumlar üzerinde durulan konuların başındaydı.

Yapılan bu çalışma, Discovery Channel (ABD), Dragonfly Film and Television Productions (UK), Pro Sieben (Almanya) ve Channel 4 (UK) tarafından belgesel olarak yayınlandı. Çalışma, olumlu olumsuz eleştiriler ile karşılaşıldı.


Rakamlarla Düşme Testi;

  • Boeing 727, 449 bin dolara alındı.

  • Belgeselin çekimi toplam 900 bin dolara mal oldu.

  • Uçak, 300 bin dolar harcanarak yeniden uçabilir hale getirildi.

  • Uçak, 90 kilometre uçarak çarpma bölgesi olan çöle geldi.

  • Kabin içinde 40 çok özel kamera, kayıt cihazları vardı.

  • Kullanılan mankenlerin her biri 150.000 dolar değerindeydi.

  • Boeing 727, dikey alçalma hızının yaklaşık üç katı süratle çöle vurdu.

  • Düşen uçağın tüm parçaları Meksika hükümetinin talebi doğrultusunda 24 saat içinde temizlendi.

Bu çalışma ile ilgili detaylar, yorum ve öneriler için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

Kaynaklar:

338 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page