top of page

Y’lerin Duygusal Zekâsı Üzerine Ahkâm Kesmek

X’ler hâlâ ve ısrarla “ah bu Y’ler” diye çığıradursun, kuşağın başlangıç eğrisinde olanlar koca adam oldu bile. Valla helal olsun diyeceğim; çünkü kendilerini de bizden korumayı başararak büyüdüler. Bir X olarak, varlıklarına daima müteşekkir oldum. Çünkü onlar, bize unutturulanların meşalesini taşıdılar.. hem de meşaledeki ışığı söndürmeden yaptılar bunu.


Evet, bizim ölçülerimizde asiydiler. Neden? Çünkü soru soruyorlardı. Emire itaat dediğimiz şey pek azına normal geldi. Çoğunlukla, sorguladılar. Bunu yaparken kantarın topuzunu kaçırdıkları olmadı mı? Elbette oldu, onlar da insan yahu. Kim kaçırmıyor ki o topuzu? Hele de gençken… Niye onlar mükemmel olmak zorunda? Biz çok mu mükemmeliz? Ayrıca mükemmel nedir?

Pek çoğu üniversiteden mezun olduğunda müdür olacak sanmış olabilir, ama bu sanılarında pek haksız da değiller doğrusu. İstisnalar kaideyi bozmaz ama, etrafınızdaki yöneticilere bir bakın. Sanırım ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Rol modeller ortada.

Y’leri kendilerini tanımamakla bu sebeple Dunning Kruger’ın pençesinde olmalarıyla da bol miktarda eleştirdik. Kendini tanıma, bilme ve tanıdıklarını yönetme becerisi bildiğiniz üzere Duygusal Zekâ’nın ta kendisidir. İyi de onların anne babaları olan kuşak çok mu başarılıydı bu yetkinlikte de çocuklarına bu beceriyi aktardılar? İnsan öğrenen varlıktır ve ayna benlik kuramı da muazzamdır, bunu hiçbir zaman akıldan çıkarmamak gerek.


Bugüne dek Y kuşağı ile yaptığımız hiçbir eğitimde direnç görmedim ben. Çünkü anladım ki; eğer Duygusal Zeka öğretisinin onlara olan faydasını satarsanız, onlar bu konuda gelişmek için her şeyi yapıyorlar ve onlara metot gösterdiğiniz için size sonsuz saygı duyuyorlar. Manevi yönleri, düşünülenin aksine son derece açık. Bilimsellikle sipiritüellik arasındaki işe yarar bağlantıları çok çabuk çözüyorlar. Onları iş yerlerinde tutmak bu sebeple zor. Onlar, değerleri ve beklentileri ile yaptıkları işi uyumlu kılabildiklerinde doğru yerde olduklarını anlıyorlar. Bu anlayışı takiben kurum bağlılığı geliştirmeleri hiç de zor olmuyor.


Şunu bilir şunu söylerim; insanlar aynı enerji ile doğar, kendilerinden önce doğup büyümüş insanlar tarafından acımasızca törpülenerek başka bir şeye dönüştürülür. Zaten kendileri de daha evvel dönüştürülmüştür. Y’leri dönüştürmeyin, potansiyellerini fark edin. Henüz geç değil..



10 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page