top of page

Üniversite Öğrencilerimiz Ne Kadar İyimser?

Pandemi döneminde webinar patlaması yaşandı. Biz de bundan payımızı aldık. Genellikle üniversitelilerin taleplerine hiç hayır dememeye çalışıyoruz. Çünkü onlar bizim geleceğimiz.

2022 yılında bizden en çok talep edilen konular; Duygularla Dost Olmak (Duygusal Zekâ, Duygusal Bilinç ve Öz Denetim), Kendine Ayna Tutmak (Duygusal Zekâ, Öz Değerlendirme ve Öz Motivasyon) ve Duygusal Dayanıklılık (Yılmazlık, Sağlamlık, Resilience). Çok önemli konular. Keşke sadece webinar olarak kalmasalar eğitim öğrenim basamaklarının farklı aşamalarında ders olarak verilse bu konular. Bu 3 konunun en önemli ortak noktası ve destekçisi "iyimserlik". İyimserlik denildiğinde aklıma gelen ilk kişi Prof. Martin Seligman. Seligman Pozitif Psikoloji konusunda çok önemli, çok değerli bir isim. Bunun yanı sıra çok paylaşımcı. Pennsylvania Üniversitesinin "Authentic Happiness" sayfasında çok önemli bilgi ve testler ile ilgili paylaşımları var. Bunlardan biri İyimserlik konusundaki testler. Yaptığımız webinarlar esnasında katılımcıların iyimserliklerini keşfetmeleri konusunda bunlardan yararlandık.

Seligmanın iyimserlik testinde 5 sonuç ortaya konmuş; YAİ, YAK, KAİ, KAK ve Umut.

Burada dikkate alınan konular;

  • Kişinin yaşadığı olumlu ya da olumsuz durum sonrasında bunun kalıcı ya da geçici olacağını düşünmesi

  • Kişinin yaşadığı olumlu ya da olumsuz durum sonrası bu durumun yaşamına yayılacağı ya da yayılmayacağı düşünmesi.

Bu yaklaşım dikkate alınarak iyimserliğin değerlendirilmesi aşağıdaki başlıklarda yapılmaktadır. Webinarlar esnasında iyimserlik testine katılan 173 üniversitelinin (2000-2005 doğumlular) toplu sonucu aşağıdadır.

  • Yaygın İyi (YAİ): İyimser, iyi olayların yaptığı her şeyi iyileştireceğine inanırken, kötümser, iyi olaylara belirli faktörlerin neden olduğuna inanır. Üniversitelilerin % 41'i bu konuda "ortalama" düzeyde.

  • Yaygın kötü(YAK): Başarısızlıkları için evrensel (karamsar) açıklamalar yapan insanlar, bir alanda bir başarısızlık vurduğunda her şeyden vazgeçerler. Spesifik (iyimser) açıklamalar yapan insanlar, hayatlarının bir kısmında çaresiz kalabilir, ancak diğerlerinde cesurca ilerleyebilirler. Üniversitelilerin % 57'si bu konuda "iyimser" düzeyde.

  • Kalıcı İyi (KAİ): İyi olayların kalıcı bir nedeni olduğuna inanan insanlar, geçici nedenleri olduğuna inananlardan daha iyimserdir. Üniversitelilerin % 49'u bu konuda "ortalama" düzeyde.

  • Kalıcı Kötü (KAK): Kolayca pes eden insanlar, başlarına gelen kötü olayların nedenlerinin kalıcı olduğuna inanırlar. Kötü olaylar devam edecek, hayatlarını etkilemek için her zaman orada olacaklar. Çaresizliğe direnen insanlar, kötü olayların nedenlerinin geçici olduğuna inanırlar. Üniversitelilerin % 52'si bu konuda "iyimser" düzeyde.

  • UMUT: Umudumuz olup olmadığı, birlikte ele alınan Kalıcılık ve Yaygınlık boyutlarına bağlıdır. İyi olayların kalıcı ve evrensel nedenleriyle birlikte talihsizliklerin geçici ve özel nedenlerini bulmak, talihsizliklerin kalıcı ve evrensel nedenlerini bulma umudunun sanatıdır ve iyi olayların geçici ve belirli nedenlerini umutsuzluk uygulamasıdır. Üniversitelilerin % 47'si bu konuda ortalama umut düzeyindedir.

Genel olarak bakıldığında;

  • İyiliklerin, başarıların kalıcılığı (KAİ) ve yaygınlığı (YAİ) konusunda diğerlerine göre daha fazla gelişim ihtiyacı görünüyor. Yani başarılarımızdan ve başımıza gelen iyi şeylerden sonra; bu benimle ilgili ben başardım, bu başarılarım kalıcı olacak ve bütün ilgi alanlarımı etkileyecek görüşüne sahip olmak ve çaba göstermek gerekiyor.

  • Olumsuzlukların, başarısızlıkların kalıcılığı (KAK) ve yaygınlığı (YAK) konusunda görece daha iyi bir sonuç çıkıyor. Yani olumsuzlukların üstesinden gelme konusunda iyi seviyedeler. Takılıp kalma yok. Bu tür durumla karşılaşıldığında; bu durum geçici, bu hayatımın sadece bir bölümü ile ilgili ve çabalarsan bu durumu aşabilirim diyebilmektir.

  • Umut konusu, diğer dört özeliğin etkisi ile değişine bir değere sahip. Ortalama ve umutsuz seviyede olanların toplamı % 64 oranındadır. Özellikle KAİ ve YAİ'nin geliştirilmesi UMUT seviyesini yükseltecektir.


Kaynaklar

  • Gerçek Mutluluk, Kalıcı Doyuma Ulaşma Potansiyelini Gerçekleştirmek İçin Yeni Olumlu Psikolojinin Kullanılması (Authentic Happiness: Using the New Positive Psychology to Realize Your Potential for Lasting Fulfillment) Martin E. P. Seligman, Eksi Kitaplar.

  • Öğrenilmiş İyimserlik (Learned Optimism: How to Change Your Mind and Your Life) Martin E. P. Seligman, Eksi Kitaplar.

29 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page