top of page

Havacılık Sektöründe Yaz Ayları

Yaz ayları, başta pilotlar olmak üzere tüm havacılık sektörü için yoğun günler anlamına gelir. Conversation Aviation Dergisinin 02/23 sayısında bu konuya yer verilmiş ve yazları ortaya çıkan 6 olumsuz etki yaratabilecek durum ve kısaca alınabilecek tedbirler şöyle sıralanmıştır.

Yorgunluk, insanların fiziksel ve zihinsel performanslarını olumsuz etkileyen bir durumdur. Yaz sezonunda havacılık sektöründe çalışanlar, yoğun iş yükü, uzun çalışma saatleri, uyku bozuklukları, jet lag veya vardiyalı çalışma gibi nedenlerle yorgunluk yaşayabilirler. Bu durumda uçuş ekibi, kendilerine iyi bakmalı, sağlıklı beslenmeli, yeterli su içmeli, uyku kalitesine dikkat etmeli ve dinlenme sürelerine uymalıdır.


Yeni rotalar, yeni havalimanları, yeni riskler, yaz sezonunda havacılık sektöründe karşılaşılabilecek operasyonel zorluklardan biridir. Yaz sezonunda havacılık trafiği arttığı için uçuş ekibi, daha önce uçmadıkları veya az uçtukları rotaları veya havalimanlarını kullanmak zorunda kalabilirler. Bu durumda uçuş ekibi, yeni rotaların veya havalimanlarının özelliklerini önceden araştırmalı, uçuş planını buna göre yapmalı, uçuş risk değerlendirme formunu doldurmalı ve tehlike raporlama sistemini kullanmalıdır.


Her şeyin daha yoğun olması, yaz sezonunda havacılık trafiği arttığı için uçuş ekibi, daha fazla yolcu, bagaj, kargo veya yakıt ile ilgilenmek zorunda kalabilirler. Bu durumda uçuş ekibi, iş yükünü paylaşmak, işbirliği yapmak ve iletişimi sağlamak için ekstra çaba göstermelidir.


Dışarının sıcak olması, yaz sezonunda sıcaklık arttığı için uçuş ekibi, hem kendilerinin hem de uçakların performanslarını etkileyebilecek faktörlerle karşılaşabilirler. Bu durumda uçuş ekibi, kendilerine iyi bakmalı, yeterli su içmeli, sıcak çarpmasına karşı önlem almalı ve teknik ekipler uçakların bakımını ve kontrollerini azami titizlikle sürdürmelilerdir.


Grevler, yaz sezonunda havacılık trafiği arttığı için bazı havalimanlarındaki personel greve gidebilir veya grev tehdidi oluşturabilir. Bu durumda uçuş ekibi, grev durumunu önceden takip etmeli, alternatif planlar yapmalı ve yolculara bilgi vermelidir.


İş özel yaşam dengesi, yaz sezonunda havacılık trafiği arttığı için uçuş ekibi, aile ve sosyal hayatlarından uzaklaşabilir veya bunları ihmal edebilir. Bu durumda uçuş ekibi, kendilerine zaman ayırmalı, hobileriyle ilgilenmeli, arkadaş ve aileleriyle iletişim kurmalı ve psikolojik destek almaktan çekinmemelidir.


Bu durumların olumsuz etkilerini asgariye indirmek ve uçuş emniyetini artırmak için bireysel ve kurumsal tedbirler almak gerekmektedir.

12 görüntüleme0 yorum
bottom of page