top of page

Üniversitelerin Havacılık Yönetimi Bölümlerinde Eğitimlerini Sürdüren Öğrencilerin Duygusal Zekâları

Güncelleme tarihi: 13 Ara 2021

Ayça Mumkule Erşipal ve Eray Beceren

Anahtar Eğitim ve Yönetim Danışmanlığı Ltd. Şti.


Bu çalışmada, 2020-2021 Akademik yıl içerisinde farklı üniversitelerin “Havacılık Yönetimi” bölümlerinde eğitimlerini sürdüren 1995-2003 yılları arasında doğan üniversite öğrencilerinin duygusal zekâları, “Harrison Assessments Duygusal Zekâ” analizi ile dört ana başlıkta değerlendirilmiştir.

Analiz, online seminer ve zirveler esnasında öğrenciler tarafından gönüllülük esasına göre doldurulmuştur. Online uygulanan analiz sonrasında katılımcılara raporları kişiye özel olarak iletilmiştir.

Harrison Assessments Yetenek Yönetimi Sistemi (HAYYS), 1990 yılında Dan Harrison tarafından geliştirilen bir yetenek yönetimi sistemidir. Sistem;

  • Kişilik tarzlarını değil, performansı etkileyen 175 kişisel özelliği değerlendirir.

  • Dünya üzerinde 50 ülkede çalışan ve danışmanlık ofislerine, 3 milyondan fazla kullanıcıya, 40 dan fazla dilde hizmete, içerisinde 6500’den fazla iş başarı formülüne sahiptir.

  • Temel olarak; memnuniyet performans teorisi ve paradoks teknolojisi kullanılarak geliştirilmiştir.

  • Farklı iş başarı formüllerine ve davranışsal yetkinliklere göre bireysel ve ekip raporları oluşturabilmektedir.

Duygusal Zekâ kavramı; kendini tanıma, iç motivasyon ve iç yönetim, sosyal farkındalık ve hizmet odaklılık, ilişkilerde liderlik bileşenleri esas alınarak değerlendirilmektedir. Bu dört bileşenin her biri temel özellikler, istenen özellikler, kaçınılması gereken özellikler başlıkları altındaki davranış özelliklerini değerlendirmektedir. Sistem istendiğinde, bu özelliklerin paradoks grafiği içerisindeki değerlendirmeler ile birleştirilebilmesini ve ekip raporlarını oluşturulmasını sağlamaktadır.


Bu çalışma, 151 üniversiteliyi kapsayan küçük çaplı çalışma olmasına rağmen 1995-2003 yılları arasında doğan ve “Havacılık Yönetimi” konusunda eğitim alan, havacılık sektörünün çeşitli alanlarında kariyer hedefleyen kişilerin eğilimleri ile ilgili bir kesittir. Duygusal Zekâ, kişinin başta mutluluk, başarı ve varoluşunu etkileyen önemli bir kavramdır. Diğer taraftan Duygusal Zekâ yaklaşımı, havacılık sektörünün en önemli kavramlarından olan “İnsan Faktörleri” ve “Ekip Kaynak Yönetimi” konularına çok önemli katkılar yapabilecek bir yaklaşımdır.





İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page