top of page

Yetenek Yönetim Sistemi Kullanılarak “Ekip Kaynak Yönetimi” Yetkinliklerini Değerlendirme Çalışması

Güncelleme tarihi: 2 Mar 2022

Ayça Mumkule Erşipal ve Eray Beceren

Anahtar Eğitim ve Yönetim Danışmanlığı Ltd. Şti.



Özet

Bu araştırmanın amacı, “Ekip Kaynak Yönetimi” yetkinliklerinin davranış eğilimlerini esas alan online bir yetenek yönetimi sistemi araçlarının kullanılarak ölçülmesi ve gelişim önerileri sunulmasıdır.

Harrison Assessment Yetenek Yönetimi Sistemi (HAYYS), kişilerin davranış eğilimlerini ortaya koymaktadır. HAYYS;

  • 31 yıldır devam eden araştırma çalışmasıdır.

  • Dünya üzerinde 61 ülkede çeşitli iş alanlarında üç milyondan fazla çalışana uygulanmıştır.

  • 38 ayrı dilde uygulanabilmekte ve rapor alınabilmektedir.

  • Sistem içerisinde 35 hazır davranış yetkinliği paketleri mevcuttur. Bu paketler değiştirilebilir, dönüştürülebilir ve yeniden oluşturulabilir.

Çalışmada, günümüzde havacılık sektöründe insan faktörleri ve ekip kaynak yönetimi alanlarında öne çıkan ana yetkinlikler dikkate alınmıştır. Bunlardan seçilen 6 başlığın oluşturduğu “HAYYS CRM Davranışsal Yetkinlik Analizi” oluşturulmuştur. Yetkinliğin başlıkları; iletişim, çatışma yönetimi, karar verme, resilience (dayanıklılık-yılmazlık), liderlik ve ekip olma olarak belirlenmiştir. Her bir yetkinlik, temel özellikler, istenen özellikler ve kaçınılması gereken özelliklerden oluşmaktadır.


Sonuçta; bu özelliklerin değerlendirilmesini yansıtan bir rapor, bu rapora uygun olarak bir gelişim planı ve bazı davranışların stres altındayken birbirlerini etkilemelerini ortaya koyan “Paradoks Grafiği” elde edilebilmektedir.

Çalışmanın bireysel ve grup olarak uygulanması ile kurumun ve bireylerin eğitim ve gelişim konularında hangi başlıklara odaklanılması gerektiğini ortaya koyabilecektir.






İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page